menu

Debat over 'Tsjechisch rapport' is parlement onwaardig

Debat over 'Tsjechisch rapport' is parlement onwaardig

Gisteravond publiceerde minister Hugo de Jonge een brief over het rapport van de Tsjechische Inlichtingendienst waarin gewag zou worden gemaakt van “heimelijke beïnvloeding” door Rusland van onder andere Nederlandse politici. Het nieuws rondom dit rapport heeft de afgelopen dagen de pers beheerst - en dat heeft geleid tot een sfeer van verdachtmakingen aan het adres van FVD - een heksenjacht die ook vele (doods) bedreigingen en andere narigheid tot gevolg had.

Wij ontkennen ten enen male, nogmaals, ondubbelzinnig en met klem, iedere vorm van financiële, of andersoortige, afhankelijkheid van Rusland. Er ís geen geld betaald, er ís geen “kompromat”, geen afpersing, geen cash, geen crypto, geen overboeking — er is zelfs geen enkele andere link met het Kremlin.

Niets.

De brief van De Jonge lijkt dit te bevestigen: er wordt geen enkel feit en geen enkele naam benoemd. Sterker nog: in zijn brief wordt expliciet vermeld dat er überhaupt nergens namen zijn genoemd in het Tsjechische rapport. Niets dat naar buiten is gekomen ondersteunt op wélke wijze dan ook het waanidee dat wij zouden worden aangestuurd door Moskou.

Daarmee is het wat ons betreft nu weleens genoeg geweest met de valse - en onterechte - verdachtmakingen aan ons adres. Wij houden zielsveel van Nederland en van Europa en het heeft voor ons daarom de hoogste prioriteit dat Nederland niet wordt meegesleept in de zinloze en volstrekt onnodige NAVO-oorlog die de Amerikaanse wapenlobby voert tegen Rusland.

Het is een oorlog die niets dan verliezers kent en die onze gehele economie - en mogelijk een hele generatie jonge Europeanen - zal ruïneren.

Wij vormen onze standpunten geheel eigenstandig, op basis van feiten en overtuiging. Ons standpunt over de oorlog in Oekraïne heeft dan ook niets te maken met wélke ándere belangen dan ook.

Een feitenvrij debat over roddels en insinuaties - zoals staat ingepland voor vandaag - is ons parlement onwaardig. Gekibbel en gespeculeer, dat op niets gebaseerd is, bewaart men maar voor de kroeg of de keukentafel.

FVD zal niet deelnemen aan de beraadslaging.