menu

De verschillen tussen FVD en NSC

whatsappfacebooktwittertwitteremail

Twee decennia afbraakbeleid

Twintig jaar lang zat Pieter Omtzigt bij het CDA. Hij stemde voortdurend mee met alle plannen van het kabinet. Belangrijke voorstellen van de oppositie hield hij tegen. Uiteindelijk vertrok hij bij de christendemocraten - niet vanwege een inhoudelijk meningsverschil, maar vanwege een persoonlijke, HR-gerelateerde kwestie (de bekende ‘functie elders’).

Enige tijd later richtte Omtzigt zijn eigen partij op, Nieuw Sociaal Contract (NSC), en kondigde hij aan mee te doen aan de verkiezingen. Veel oud-CDA’ers en andere oudgedienden van het kartel sloten zich bij hem aan.

‘Grote vernieuwer’

Nu wordt Omtzigt in de media gepresenteerd als de grote vernieuwer. Maar hoe geloofwaardig is dat, gezien zijn geschiedenis? Het weinig concrete partijprogramma van NSC is op alle hoofdlijnen een voortzetting van de huidige beleidsrichting.

Verder wil Omtzigt maar weinig loslaten over zijn plannen. Hij laat bovendien, ondanks zijn hoge positie in de peilingen, in het midden of hij de rol van minister-president zou willen vervullen. Wil hij opnieuw een VVD’er - of nog erger: Frans Timmermans - de kans geven om premier te worden? Vooralsnog tasten we in het duister.

Waar staat Omtzigt t.o.v. FVD?

Om toch een betrouwbaar beeld te krijgen van Omtzigts plannen voor Nederland, moeten we kijken naar zijn daadwerkelijke stemgedrag in de Tweede Kamer.

Hieronder hebben we een overzicht opgesteld van belangrijke moties en de manier waarop Omtzigt stemde als onafhankelijk Kamerlid. Kijken even mee: