menu

Zelensky gaf groen licht voor Nord Stream aanslag

Zelensky gaf groen licht voor Nord Stream aanslag

Eerder dit jaar kaartten FVD-Kamerleden Thierry Baudet en Pepijn van Houwelingen het al meerdere malen aan in de Tweede Kamer: het vraagstuk over de opgeblazen Nord Stream pijpleidingen. Wie zat hierachter? FVD zette direct vraagtekens bij het onwaarschijnlijke verhaal dat Rusland zijn eigen pijpleiding zou hebben opgeblazen - om de gaslevering te stoppen hadden de Russen simpelweg de gaskraan dicht kunnen draaien, waarom zouden ze hun eigen infrastructuur dan vernietigen?

De Nederlandse pers en alle andere politieke partijen waren er echter zeker van: Poetin heeft de Nord Stream pijpleiding laten saboteren. Wie zijn bedenkingen had bij dit narratief zou ongetwijfeld zijn “omgekocht door het Kremlin” om “Russische propaganda te verspreiden” - ondanks de talloze aanwijzingen dat de Oekraïners, mogelijk in samenwerking met of in opdracht van de Amerikanen, achter deze aanslag op onze infrastructuur zaten.

Zo gaf president Biden voorafgaand aan de aanslag op Nord Stream tijdens een persconferentie aan dat “er niet langer een Nord Stream pijpleiding zou zijn”. “We zullen er een einde aan maken", vervolgde de Amerikaanse president.

Internationaal arrestatiebevel

De debataanvragen en moties betreffende de zaak die namens FVD zijn gedaan in de Tweede Kamer werden aanvankelijk weggewuifd als onserieuze opvattingen, maar gisteren verschenen dan toch de eerste krantenkoppen: ‘Was het dan tóch Oekraïne?’.

Uit onderzoek van de Duitse autoriteiten is gebleken dat een zeskoppig team van gespecialiseerde Oekraïense militairen de bombardementen heeft uitgevoerd. Inmiddels is er een internationaal arrestatiebevel tegen de voortvluchtigen uitgevaardigd.

Zelensky gaf goedkeuring

Vier verschillende bronnen hebben inmiddels bevestigd dat president Zelensky de operatie persoonlijk heeft goedgekeurd. De plannen, die aanvankelijk werden gemaakt op een borrel van belangrijke Oekraïense militairen, zijn uitgewerkt om de toevoer van gas in Europa vanuit Rusland te saboteren. Hierdoor zou er nog maar één directe pijpleiding overblijven: over Oekraïens grondgebied.

Kabinetsstandpunt t.o.v. Oekraïne

Zonder objectieve overwegingen, in een waas van blinde oorlogshitserij, bleef de Westerse politieke orde, waaronder het Nederlandse kabinet, echter vastberaden partij kiezen voor Oekraïne. Miljarden euro’s aan steun, wapenleveranties, en zelfs een 10-jarige militaire overeenkomst tussen Nederland en Oekraïne.

FVD blijft pleiten voor een neutrale blik op het conflict, met als doel een vredesakkoord te bereiken. Feitelijke informatie dienen we niet langer langszij te zetten als ‘foute opvattingen’. Bovendien zou het Nederlandse belang onze hoogste prioriteit moeten zijn. Ons land was direct slachtoffer van de Nord Stream-sabotage, gelet op het aandeel van Gasunie in Nord Stream. Wellicht kan ons kabinet, met de kennis van nu, heroverwegen of onze steun aan de Verenigde Staten middels deze proxy-oorlog in Oekraïne daadwerkelijk in het Nederlandse belang is.