menu

Column Paul Cliteur

Toch excuses voor Slavernij

Toch excuses voor Slavernij

Op 12 september 2022 onthulde de Amerikaanse nieuwssite Bloomberg: “Dutch Government Plans to Launch Slavery Apology Fund”. Men licht dat verder toe met: “The Dutch government is said to be planning to apologize for its historic role in slave trade and set up a fund for projects that aim to raise awareness about the legacy of slavery.”

Maar het bericht werd niet bevestigd door het Ministerie van Algemene Zaken. Het bleef dus bij een gerucht. Volgens dat gerucht zou het gaan om een fonds “as big as 200 million euros ($204 million).”

Ik schreef toen een lollig bedoeld stukje waarin ik aangaf de ei-van-Columbus-oplossing te hebben voor dat fonds. Het zou moeten worden gevuld met geld dat afkomstig is van crowd-funding. Dus de chique afstammelingen van slavenhouders in dure grachtenpanden kunnen hun geestelijke nood lenigen en ruim storten in het fonds. De mensen die het allemaal lariekoek vinden betalen niks.

Vrijheid, blijheid, toch?

Nou nee, want we weten natuurlijk allemaal in our heart of hearts dat die excuses hele grote onzin is. En dát we dat weten, blijkt uit het feit dat niemand vrijwillig gaat storten in zo’n fonds.

In november, onlangs dus, kreeg het muisje een staartje. Want dan ineens blijkt het gerucht dat Bloomberg had opgepikt op waarheid te berusten. Er wordt “200 miljoen euro uitgetrokken voor een fonds waaruit projecten worden betaald voor een betere bewustwording van ons slavernijverleden. Het kabinet maakt ook 27 miljoen euro vrij voor een museum over slavernij”, schrijft de slaafse NOS. “Het hing al langer in de lucht dat de regering verontschuldigingen zou gaan aanbieden”, schrijft de NOS, daarmee vergoelijkend dat zij het bericht van Bloomberg uit september niet wat verder hebben onderzocht.

Het goede nieuws is dat de 200 miljoen niet betekent “dat er directe financiële compensatie komt voor de nazaten van tot slaaf gemaakten voor de schade uit het verleden”, schrijft de NOS. Kortom, we zijn nog niet helemaal waanzinnig geworden. Maar toch wel zó waanzinnig dat, hoewel je al de godganse dag aan je kop gezeurd wordt over dat slavernijverleden, nu ook nog eens 200 miljoen door de gehele gemeenschap moet worden opgehoest om de nationale zelfhaat tot een hoogtepunt te laten komen. We zijn nog steeds té trots op ons land. We moeten onszelf meer gaan haten. Bevolkingsgroepen moeten meer tegenover elkaar worden geplaatst. De woke-gekte moet verder worden verbreid.

Slechts één van de neveneffecten van deze nationale gekte is de corrumpering van het onafhankelijk onderzoek. Nu is het reeds het geval dat aan geschiedenisfaculteiten de zelfhaat ruimschoots wordt bevorderd. Hoe? Gewoon door geen onderzoek te financieren dat uitgaat van een positief zelfbeeld van de Nederlandse natie. Zelfde verhaal met onderzoek naar kolonialisme. Maar de enkele onafhankelijke onderzoekers, zoals in Nederland Piet Emmer, moeten helemaal verdwijnen uit de universitaire gelederen. Hier en daar zit nog wel eens een onafhankelijke geest en daarmee moet nu toch echt wel worden afgerekend. Alle neuzen dezelfde kant uit.