Thierry Baudet over terugtreden Theo Hiddema

Thierry Baudet over terugtreden Theo Hiddema

5 januari 2021. Tot mijn verdriet heeft Theo Hiddema vandaag het besluit genomen om zich terug te trekken als lijstduwer voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021. Ik voel niets dan respect en liefde voor hem als persoon. Vol warmte denk ik terug aan alle avonturen die we samen hebben beleefd: de campagnes, de zalen en gesprekken, de Kamerdebatten. Maar ook de avondjes bij hem thuis, soms met koffie en kroketten; meestal met wijn en wilde plannen. De autoritjes naar verre oorden. Het samen ontdekken van het bestaan in de Haagse gangen.

Zowel de reden die Theo opgeeft voor zijn besluit, als de wijze waarop hij dat naar buiten bracht, hebben me onthutst. Ons Corona-standpunt is al maanden hetzelfde. We wijzen voortdurend op de feiten: enerzijds het - gelukkig - veel minder schadelijk blijken van het virus, anderzijds de extreme economische, sociale, democratische en rechtsstatelijke schade van de maatregelen (die in veel gevallen bovendien volkomen contraproductief zijn). Ook Theo zelf sprak in de Kamer snoeiharde woorden tegen de ‘1.5-meter-samenleving’ en de Spoedwet. Dus van inhoudelijk verschil van inzicht is bij mijn beste weten echt geen sprake.

Dat we dit plotse besluit daarbij op deze wijze - met een nachtelijk appje en een vrijwel direct daarop volgend bericht in de media - moesten vernemen, was voor mij net zo lastig te volgen. Zijn opmerking over onze top-50, vol mensen die zich jarenlang voor onze partij hebben ingespannen, en die Theo zelf in veel gevallen ook als naaste collega’s kent, kan ik evenmin plaatsen.

Theo zal altijd verbonden blijven met de beginjaren van FVD. In onze gelederen zal hij altijd een warm thuis vinden. Ik ben dankbaar voor alles wat we samen hebben beleefd, voor al zijn wijsheid en humor. Onze deur blijft voor hem altijd op een kier - misschien wel net als de deur van zijn hart.

Thierry Baudet