Cliteur te gast in The Laughland Report over vrijheid van meningsuiting

Cliteur te gast in The Laughland Report over vrijheid van meningsuiting

Dinsdag 10 januari verscheen de nieuwste aflevering van The Laughland Report. In dit Engelstalige programma bespreekt en duidt John Laughland – directeur van FVD International – samen met zijn tafelgast de gebeurtenissen in de wereld. Ditmaal was emeritus hoogleraar Paul Cliteur te gast in de FVD-studio. Hij sprak met Laughland over het belang en de kwetsbaarheid van de vrijheid van meningsuiting.

Handyside case 1976

In 1976 oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat de vrijheid van meningsuiting niet alleen geldt voor informatie en ideeën die in de smaak vallen bij de ontvanger, maar juist ook voor die informatie en ideeën die beledigend zijn, choqueren of als aanstootgevend kunnen worden opgevat. Deze zogenoemde 'Handyside case' was een van de eerste uitspraken op het gebied van vrijheid van meningsuiting en zette de toon voor de daaropvolgende decennia.

Oprukkende censuur

Vandaag de dag staat die vrijheid van meningsuiting echter ernstig onder druk, concluderen Laughland en Cliteur. Ze spreken over de moord op Pim Fortuyn en Theo van Gogh, de jarenlange bedreigingen aan het adres van Wilders en de recente aanslag op Salman Rushdie, maar ook over de EU-censuur die wordt toegepast op de Russische nieuwszenders Russia Today en Sputnik.

Volg FVD International!

Meer van dit soort diepgaande gesprekken zien? Abonneert u zich dan op het YouTube-kanaal van FVD International. Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste internationale ontwikkelingen - en de repliek van FVD? Abonneert u zich dan gratis op de nieuwsbrief van FVD International.