Caribische eilanden en Suriname

Caribische eilanden en Suriname
  • Historische relatie met onze overzeese gebiedsdelen versterken
  • Corruptie op de Antillen aanpakken
  • Vrije vestiging van Nederlandse bedrijven en burgers op de Caribische eilanden en Suriname

Het Koninkrijk der Nederlanden omvat niet alleen ons eigen land, maar ook zes eilanden in het Caribisch gebied. Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn autonome landen. Bonaire, Saba en Sint-Eustatius zijn bijzondere Nederlandse gemeenten. Daarnaast hebben we een bijzondere, historische verhouding met Suriname.

Forum voor Democratie is trots op onze geschiedenis en wil de historische banden met onze overzeese gebiedsdelen behouden. In Suriname willen we de recente politieke omwenteling in het bijzonder ondersteunen. We zien mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven om daar te investeren. En de economische mogelijkheden zijn nog veel breder: onze aanwezigheid in het Caribisch gebied toegang tot de enorme markten in Zuid-Amerika voor Nederland ontsluiten. De Antillen zouden het 'Florida van Nederland' kunnen worden. In die relatie is wat ons betreft geen enkele tolerantie voor corruptie, zelfverrijking en machtsmisbruik op de Antillen. We verwachten concrete actie hiertegen van het lokaal bestuur

FVD wil:

  1. De historische relatie met onze overzeese gebiedsdelen handhaven en versterken.
  2. Geen tolerantie voor corruptie, zelfverrijking en machtsmisbruik op de Antillen.
  3. Vrije vestiging van Nederlandse bedrijven en burgers op de Caribische eilanden en in Suriname.
  4. Een hubfunctie (springplank) vormen tussen Nederland, Suriname en de Caribische eilanden met Zuid- en Midden-Amerika. Met stabiele en efficiënte luchtverbindingen.